Yrityksen tarina

Perheyritys vahvan kasvun tiellä

Sähköasennus Kurosen selkäranka on edelleen oma perhe, jota täydentää joukko kovan luokan erikoisosaajia.

Sähköasennus Kuronen Oy on perheyritys, jonka perustivat isä ja poika, Erkki ja Jari Kuronen, vuonna 1984. Liikkeelle lähdettiin Ruotutie kympistä, Kontiolahden Lehmosta. Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Jari Kuronen oli tuolloin vielä Etelä-Suomen Voiman palveluksessa Porvoossa, mutta ajeli kotiseudulle auttamaan isä-Erkkiä aina, kun vapaa-aikaa järjestyi.

Aluksi kaksikko urakoi sähköasennuksia rivi- ja kerrostalokohteisiin Joensuun seudulla. Ensimmäiset urakat olivat neljän asunnon rivitaloyhtiö As Oy Omenatarha Niinivaaralla, kolmen asunnon rivitalokohde Iiksenvaaralla ja vanha karjakunnan kiinteistö Penttilässä.

– Penttilässä sijainnut karjakunnan kiinteistö saneerattiin pienkerrostaloksi. Olikohan 14 asuntoa, kolmessa kerroksessa, Jari muistelee.

Harppaus hyvästä työpaikasta yrittäjäksi tuiki tuntemattomaan maailmaan isäukon houkuttelemana oli rohkea liike, mutta katua ei ole tarvinnut.

– Työnjako meni niin, että että minä juoksentelin työmailla, hoidin urakkalaskennat, tein suunnitelmia, hoidin laskujen maksut ja laskutukset. Eki hoiti tarvikehankinnat ja pr-hommat, Jari muistelee.

– Ja yhdessä tietysti asenneltiin, pitkin poikin. Ensimmäiset kymmenen vuotta painettiin kahdestaan pitkää päivää ja viikkoa.

Yritys laajenee

Ensimmäinen käännekohta oli, kun Jari ja Erkki huomasivat tarvitsevansa lisäkäsiä työmaille. Niinpä yritykseen palkattiin asentajaksi nuori ja reipas Jarko Sivonen, tuttujen kesken Jake.

Siitä alkoi henkilökunnan kasvaminen.

– Jake taidettiin palkata 1995, ja pian haettiin remmiin toinen ja sitten vielä kolmaskin mies.

Tällä kokoonpanolla mentiin monta vuotta. Sitten Erkki siirtyi eläkkeelle.

– Laiskana miehenä mietin, että kukahan nämä hommat nyt tekee. Pikkuhiljaa palkattiin lisää asentajia. Vaikka pyörihän se Ekikin kyllä vielä kuvioissa aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Kuskaili tarvikkeita ja hoiteli juoksevia asioita.

Seuraava sukupolvi mukaan

Perheyrityksenä aloittanut yritys on perheyritys edelleen. Mukana yrityksessä ovat nykyään Jarin lapset Krista ja Olli-Pekka sekä veljenpojat Aleksi ja Juuso – “melkein enemmän kuin laki sallii”, Jari vitsailee.

– Aleksi aikoinaan tuli oppisopimuksella meille ja homma toimi oikein hyvin ja ihan kelpo asentaja hänestä tulikin… niin kuin Juusostakin.

Jarin mukaan perheyrityksessä on hyviä ja huonoja puolia, joskaan niitä huonoja mies ei saa nousemaan mieleensä yhtään.

– Hyvää on muun muassa se, että nyt kun lapset ovat muuten jo maailmalla, niin tuleepahan työpäivän mittaan juteltua paljon asioita, mitä varmaan muuten jäisi juttelematta. Asioita pystyy kaikin puolin junailemaan vähän eri tavalla kuin ulkopuolisten kanssa, mikä on todella tärkeää yrityksen kannalta.

Reilussa 30 vuodessa Sähköasennus Kurosen työntekijämäärä on kymmenkertaistunut. Tänään yritys työllistää yli 20 ihmistä.

Tuotekehitys olennainen osa

Vuosina 2012-2013 huomattiin, että yrityksen kasvu Joensuun talousalueella alkaa olla vaikeaa pelkkien sähköasennusten kautta. Palveluvalikoimaa lähdettiin laajentamaan uusille toimialoille ja alettiin määrätietoisesti erikoistua. Vuosien mittaan palveluvalikoima on laajentunut jatkuvasti.

Olennainen osa Sähköasennus Kuronen Oy:n toimintaa on jatkuva tuotekehitys – jotain uutta on kehitteillä koko ajan. Tästä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa energianmittaus ja erilaiset pilvipalvelut. Myös uutta osaamista on hankittu katon alle määrätietoisesti, ja vauhti on viime vuosina ja kuukausina kiihtynyt entisestään.

Vuonna 2016 saatiin kovan tason osaamista antennipuolelle ja muun muassa aurinkotekniikkaan ja elektroniikan alalle, kun Juha Leppänen aloitti työt Kurosen palveluksessa. Tammikuussa 2017 remmiin hyppäsi maakunnan kokeneimpiin sähkösuunnittelijoihin kuuluva Petri Lappalainen.

– On ollut pakko miettiä, kuinka homma saadaan sille tasolle, missä sen pitäisi olla. Ainoa ratkaisu mielestäni oli palkata oikea ihminen vetämään hommaa, Jari miettii.

– Ja sama se on jokaisen muunkin meillä aloittaneen kohdalla. Jos meinaa pärjätä, pitää olla kovimmat luut tiimissä. Ja nyt kyllä on.

Kasvua erikoistumisen kautta

Sokkona syvään päähän Kurosessa ei silti hypätä, vaan kasvua haetaan hillitysti ja hallitusti, erikoistumisen kautta. Pikkuhiljaa palveluja pyritään tarjoamaan myös maakunnan rajojen ulkopuolelle.

– Kasvua haetaan juuri näillä erikoistumisilla. Sähkösuunnittelu, 10näyttö, 10energy ja niin edelleen – sähköurakointia tietenkään unohtamatta. Mutta pikkuhiljaa hivutetaan 52-numeroisia saappaita jalkaan ja tarjotaan isompia hommia, Jari Kuronen kertoo.

Eläkkeelle toimitusjohtaja ei ehdi vielä jäämään.

– Kyllähän sekin ikä tietysti lähenee kovaa vauhtia. Mutta vielä painetaan jokunen vuosi sata lasissa!